Koleszterinértékek

Szívünkkel és érrendszerünkkel kapcsolatban rengeteg adattal találkozunk, és anélkül, hogy pontosan tudnánk értelmezni őket, egyszerűen elsiklunk fölöttük.

Teljes koleszterin vagy totál koleszterin

A totál koleszterin a vér koleszterinszintjének leggyakrabban mért értéke, melyet rendszerint milligramm per deciliter (mg/dl) mértékegységgel adnak meg. A vér totál koleszterinszintjének ismerete az első fontos lépés annak meghatározására, hogy a szívbetegségek kialakulása szempontjából mekkora kockázattal rendelkezünk.

Legalább ötévente, de 45 év fölötti férfiaknak és 55 évnél idősebb nőknek ennél gyakrabban kell ellenőriztetniük a koleszterinszintjüket. Jónak számít, ha a totál koleszterinszintünk 200 mg/dl alatt van. Ebben az esetben a szívroham kialakulásának kockázata viszonylag alacsony (kivéve, ha egyéb kockázati tényezők is fennállnak). Ha még nem is áll fenn magas rizikó, akkor is érdemes odafigyelni az étkezésre, valamint sokat kell mozogni.

A 200-239 mg/dl közötti totál koleszterin érték határesetnek számít, és ha ez az érték eléri a 240 mg/dl-t, vagy azt meghaladja, az már magasnak számít. Mindkét esetben lépéseket kell tenni ennek csökkentésére.

LDL-koleszterin

Az LDL-koleszterin egy másik fontos érték, amit ismernünk kell. Minél alacsonyabb az érték, annál jobb. Ha Ön egészséges, LDL-értéke 130 mg/dl körül mozog, vagy annál alacsonyabb. Ha a szívbetegségek kialakulása szempontjából, Ön a nagyobb rizikójú csoportba tartozik, a cél a 100 mg/dl alatti LDL-szint elérése. Ha viszont Ön a nagyon nagy rizikójúak táborát erősíti, arra kell törekednie, hogy ez az érték 70 mg/dl alatt legyen.

A szívbetegségek szempontjából Ön nagy kockázatúnak számít, ha:

  • Szívkoszorúér betegsége van, vagy ehhez hasonló agyi vagy végtagi érbetegségben szenved, illetve cukorbeteg vagy
  • Két vagy több rizikófaktorral rendelkezik.

A szívbetegségek szempontjából Ön nagyon nagy kockázatúnak számít, ha:

  • Szívkoszorúér betegsége van, vagy ehhez hasonló agyi vagy végtagi érbetegségben szenved, illetve cukorbeteg vagy
  • Több vagy súlyos, illetve nehezen kontrollálható rizikófaktorokkal rendelkezik.

Kockázati tényezők:

  • Életkor (45 éves vagy annál idősebb férfi; 55 éves vagy annál idősebb vagy korai menopauzában lévő nő)
  • Magas vérnyomás
  • Alacsony HDL-koleszterinszint
  • Dohányzás
  • Szívbetegségek családi halmozódás

HDL koleszterin

A HDL-koleszterin az úgynevezett „jó” típusú koleszterin – sőt ez az egyetlen jó fajtájú koleszterin. Néhány ember szerencsés génekkel rendelkezik, és genetikailag magas HDL-koleszterinszinttel van megáldva, mely jelentősen csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Másoknak viszont azon kell fáradozniuk, hogy növeljék ezt az értéket.

A kívánatos HDL-koleszterinszint 40 mg/dl vagy ennél magasabb. Ha megtudja, hogy alacsony a HDL-koleszterinszintje, ezt növelheti azáltal, hogy nem dohányzik, lefogy vagy tartja az egészséges testsúlyát, egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételeket fogyaszt.

Koleszterin ráta

Az Amerikai Kardiológiai Társaság a totál koleszterinszint és HDL-koleszterinszint jellemzésére abszolút számértékeket ajánl. Az orvosok hasznosabbnak találják a koleszterin rátát, amikor egy kezelést terveznek meg. Érdemes megérteni ezt az arányszámot, mivel az orvosok és az egészségügyi szakemberek a totál koleszterin és a HDL-koleszterin arányát szokták nézni a totál koleszterinszint helyett.

Ezt az arányszámot úgy kapjuk meg, hogy a HDL-koleszterin értékét elosztjuk a totál koleszterinnel. Például, ha valakinek a totál koleszterinszintje 200 mg/dl, a HDL-koleszterinje pedig 50 mg/dl, akkor az arány 4:1. A cél az, hogy ezt az arányt 5:1 alatt tartsuk.

Trigliceridek

A trigliceridszint is egy olyan érték, amit szintén érdemes ismerni. Arra kell törekedni, hogy a trigliceridszint 50 mg/dl alatti értéken legyen, mert ha magasabb, akkor az a szívbetegségek kialakulása szempontjából potenciális rizikófaktorok között szerepel. A 150-199 mg/dl közötti érték határesetnek számít; ha 200-499 mg/dl, akkor magas; ha 500 mg/dl vagy ennél több, akkor extrém magas értékű.

A magas trigliceridszinttel rendelkezőknek rendszerint alacsonyabb a HDL-koleszterinszintje, amely nagy kockázati tényezőt jelent a szívroham, közvetetten pedig a stroke kialakulása szempontjából. Továbbá, sok embernél a magas tigliceridszint valamilyen betegségen vagy genetikai rendellenességen alapul.

Ha Ön is magas trigliceridértékkel rendelkezik, leginkább életmódbeli változásokra van szüksége: fogyjon le, egyen koleszterinben, telített és transz zsírokban szegény ételeket (válasszon inkább olyanokat, melyek egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaznak), mozogjon rendszeresen, ne dohányozzon, csak kevés alkoholt igyon, vagy egyáltalán ne fogyasszon alkoholt.

Mivel a szénhidrátok emelik a triglicerid-, és csökkentik a HDL-koleszterinszintet, kezelőorvosa tanácsolhatja Önnek, hogy a teljes kalóriamennyiség 40-50 százalékánál ne fogyasszon több finomított cukrot és teljes szénhidrátot.