A szívbetegség és a szexuális élet

A szexualitás és a szív
A legtöbb embernek a „szexuális aktivitás” a nemi közösülést jelenti. Ugyanakkor, a nemi élet ennél lényegesen több, hiszen partnere iránti érdeklődését sok egyéb módon is kifejezheti. Lehet, hogy például csak a közelében akarja tudni házastársát, partnerét, élettársát. A szexuális érintkezés kapcsán számos normális élettani változás következik be.

Például:

  • Ahogyan a szexuális késztetés (feszültség) növekszik, a szívritmus, a légzésszám és a vérnyomás megemelkedhet.
  • A kielégülés (orgazmus) kapcsán a szívverés percenként akár 90-145/perc értékre is emelkedhet. A vérnyomás kb. 30-50 higanymilliméterrel szintén emelkedhet.

Az orgazmus után a szívritmusa, vérnyomása és légzésének ritmusa visszatér a nyugalmi állapotnak megfelelő szintre. Mindezek a reakciók normálisak a szexuális élet során. Azok az emberek, akiknek szívinfarktusuk vagy szívműtétük volt, a szexuális izgalomra ugyanúgy reagálnak, mint mások.

Nemi élet a szívinfarktus vagy szívműtét után
A szívbetegek szexuális érdeklődését olyan tényezők befolyásolhatják,
mint:

  • az életkor
  • a társkapcsolat hossza
  • a betegséget megelőző, korábbi szexuális élet

Általában mind a férfiak, mind a nők néhány hónapon belül újrakezdik a nemi életet a szívinfarktus vagy szívműtét után. A legtöbben olyan gyakran élnek nemi életet, mint azelőtt. Ugyanakkor a felgyógyulást követően néhányan kevésbé aktívvá válhatnak. Ez az idegesség, depresszió vagy a szexuális vágy hiányából adódhat. Ezeken a problémákon elsősorban szaktanácsadás segíthet.

Amikor a beteg felépül egy szívinfarktus után, fokozatosan újra kezdheti a teljes nemi életet. Ahogy magabiztosabbá válik, nyugodtabbnak fogja érezni önmagát és társát is.

A szeretkezés kicsivel több energiát emészt fel, mint az átlagos egyéb fizikai tevékenységek. Így az orvosa javasolhatja, hogy várjon a szexuális élet újrakezdésével, amíg fizikailag erősebb lesz. A legtöbben képesek újra kezdeni a nemi életet körülbelül 4-6 héttel a szívinfarktus és 3-5 héttel a szívműtét után. Ha a nemi élet során szívpanaszok lépnek fel, tájékoztassa orvosát.

Hogyan befolyásolják a pszichológiai tényezők a szexuális életet?
A különböző pszichés tényezők csökkenthetik a szexualitás iránti érdeklődést.


Miután felépül:
• depressziósnak, szomorúnak érezheti magát (félelmei lehetnek)
• alvászavarok jelentkezhetnek vagy túl sokat alhat (főleg napközben)
• testsúlya változhat (hízhat vagy fogyhat)
• fáradtnak érezheti magát (főleg fizikai megterhelést követően)

Ezek a tünetek és panaszok nem általánosak. A legtöbb esetben szívinfarktus vagy szívműtét után 3 hónapon belül elmúlnak. A vágy ily módon történő elvesztése vagy csökkenése gyakran hozzáadódik ahhoz a téves félelemhez, hogy a szexuális élet okozza a szívproblémákat. Ezért többen hónapokra, vagy akár évekre is felfüggesztik nemi aktivitásukat. Ennek nem kell feltétlenül így lennie.

A kor befolyásolja-e a nemi életet?
Az életkor előrehaladásával csökken a szexuális aktivitás. Az idősebb kor befolyásolhatja (csökkentheti) a férfiak erekcióra való képességét. Mindezek következtében a férfiak gyakran aggódnak (feleslegesen) szexuális képességük miatt. A nő, ahogy idősödik, félhet attól, hogy kevésbé vonzóvá válik. Az idősebb esetében a szexuális életre való ráhangolódás több időt igényelhet.

Van-e a gyógyszereknek hatása a nemi életre?
A szívbetegségekben használt gyógyszerek közül többnek lehet hatása a nemi vágyra és teljesítményre. Ezek a gyógyszerek a következőek:
• vérnyomás-csökkentő szerek
• vízhajtók
• nyugtatók
• depresszió elleni gyógyszerek
• mellkasi fájdalomra vagy szabálytalan szívritmusra
alkalmazott szerek


Ezek a gyógyszerek hatással lehetnek a nemi ösztönre és a normális szexuális funkciókra (merevedési zavar, frigiditás). Ugyanakkor, ezek a változások nem feltétlenül a gyógyszerszedés következményének tudhatóak be. Éppen ezért a gyógyszerszedést nem szabad abbahagyni. Amikor beszél az orvosával, feltétlenül számoljon be ezekről a problémákról. Gyakran a gyógyszer típusának vagy dózisának megváltoztatása megoldhatja a problémát.