Tüdőembólia, szívinfarktus, agyérbetegség: covid után 1 évig nagyobb rá az esély

Az emelkedett kockázat azoknál is kimutatható volt, akik nem kerültek kórházba koronavírus miatt.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy covid után mikor alakulhat ki a legnagyobb eséllyel szívprobléma, tüdőembólia:

” COVID-19 következményei tartósabban velünk maradnak: egy amerikai vizsgálat szerint (Nature Medicine szaklap 02. 07-i száma) a SARS-CoV2 fertőzés utáni 30. napon túl, egy évig terjedően a gyógyult betegeknél fokozottabb a szív-és érrendszeri betegségek kockázata, beleértve egyebek között az agyérbetegségeket, a szívritmus-rendellenességeket, a szívinfarktust, akut koszorúér-betegséget, anginát, oxigénhiányos szívizombántalmat, a szívburokgyulladást, a szívizomgyulladást, a szívelégtelenséget és a tromboembóliás betegségeket (tüdőembólia, mélyvénás, illetve felületes vénás trombózis).


Az emelkedett kockázat azoknál is kimutatható volt, akik nem kerültek kórházba a COVID-19 miatt, de a kockázat fokozottabb volt a kórházban ápoltak, és még inkább az intenzív osztályon kezeltek körében.
A vizsgálatot a US Department of Veteran Affairs adatbázisai alapján végezték (153.760 COVID-19-en átesett, 5.637.647 jelenlegi és 5.859.411 historikus kontrollszemély)”


Forrás: egeszsegkalauz.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.