Reflux – Amit Ön is megtehet

Mivel a refluxbetegség pontos kiváltó oka nem ismert, megelőzni nem tudjuk, de életmódunk változtatásával és a megfelelő terápiával a reflux súlyosságát, a panaszok kiújulásának gyakoriságát is csökkenteni tudjuk.

Refluxban szenvedők számára is alapvetően fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. Néhány alapszabály betartásával enyhíthetőek, elkerülhetőek a panaszok, megelőzhetőek a szövődmények és elkerülhetőek a komolyabb orvosi beavatkozások.


Figyeljen oda az étrendjére!


Az étrend kialakításának célja, hogy az elfogyasztott táplálék
• ne terhelje túl a gyomrot, az ugyanis fokozza a savtarmelést és a gyomorsavat visszapréselő nyomást,
• ne fokozza a savtermelést,
• ne irritálja a nyelőcsövet.
Kerülni kell a túl zsíros, erősen fűszerezett, cukrozott és a nyelőcső nyálkahártyáját irritáló ételeket, az alkoholt, a koffeintartalmú, valamint a szénsavas italokat, a citrusfélékből és paradicsomból álló készítményeket.
Segíthetnek ugyanakkor a könnyen emészthető és pépes ételek, a joghurtok, főzelékek, krémlevesek. Nagyon jók a gabonák, a pelyhek és a müzlik, az élőflórát tartalmazó natúr joghurt és kefir, valamint a növényi eredetű tejek. A joghurtok, kefirek különösen hatásosak kétszersülttel, korpás keksszel fogyasztva.


Mit nem szabad enni reflux esetén?
• nagy mennyiségű, zsíros étel
• koffein, alkohol
• csokoládé, egyéb cukros étel
• erősen fűszeres ételek
• savanyú vagy erősen mentolos étel
• citrusfélék
• paradicsom
• szénsavas üdítők
• magas savtartalmú gyümölcslevek


Forrás: webbeteg.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.