Az alvási apnoe magas vérnyomáshoz vezethet

Az utóbbi 50 évben vált ismertté ez a kórkép, és egyre inkább foglalkoztatják a kutatókat ennek a betegségnek a kardiovaszkuláris következményei.

Az apnoe görög szó, mely a légzés kimaradását jelenti. Alvási apnoe alatt azt értjük, amikor az alvás során a légzés rövid időre kimarad – a definíció szerint minimum 10 másodpercig áll fenn a légzés szünet – majd egy horkantás után a légzés visszatér.

A légzéskimaradás során, ha elég hosszú ideg tart, akkor a tüdő gázcsere időszakosan szünetel, emiatt a vér kevesebb oxigént tud szállítani.

A betegség abból ered, hogy a garat és a felső légutak izmai alvás alatt túlzottan elernyednek, és belégzés alatt ez szűkületet eredményez.

A kórkép leggyakrabban a túlsúlyos (akiknek body mass indexük 30 kg/cm2 felett van), és főleg hanyatt fekvő személyeken fordul elő.

Hajlamosító tényező lehet még az állkapocs megrövidülése és a dohányzás is.

Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

Vizsgálatok azt mutatják, hogy a légzésszünet közben oxigénhiányos állapot lép fel, amely a szimpatikus idegrendszert aktiválja.

Katekolaminok szabadulnak fel nagyobb mennyiségben, és ezek felelősek a magas vérnyomás közvetlen kialakulásáért.

Ismert megfigyelés az, hogy az alvási apnoe kezelésével a magas vérnyomás is csökken.

Az obstruktív alvási apnoe szindróma miatt kialakult magas vérnyomás a szívinfarktus és a stroke kialakulását is növeli.

Mikor gondoljunk alvási apnoe szindrómára?

Főleg középkorú, elhízott férfiak betegsége. Alvás közben hangosan horkolnak. Reggel fáradtan ébrednek és sokszor fejfájásra panaszkodnak.

Napközben aluszékonyak, fáradékonyak, melyek a gépkocsivezetésben és a gépek kezelésében is hátráltathatják őket.

A fokozott derék- és nyakkörfogat, fokozottan hajlamosít erre a betegségre. 24 órás EKG Holter-monitorizálást alatt az látható, hogy a lassú szívfrekvencia a gyorsabb szívfrekvenciával váltakozik.

Egészséges egyéneknél az alvás alatt a szívfrekvencia általában egyenletes, nincs jelentős ingadozás.

A vérnyomás 24 órás monitorizálás (ABPM) általában azt mutatja, hogy a betegek a vérnyomása az éjszakai órákban jobban ingadozik, mint az egyébként egészséges egyéneknél.

Az éjszakai órákra jellemző alacsonyabb vérnyomás értékek is hiányoznak.

Hogyan bizonyíthatjuk, hogy a beteg obstruktív alvási apnoében szenved?

A beteg sokszor panaszkodik fáradtságra. Az egy hálószobában fekvő hozzátartozó viszont tapasztalja, hogy a beteg horkol és egy-egy horkantás után, rövid légzés kimaradás hallható.

Gyanú esetén légzésmonitorozásra van szükség. Holter-EKG- és ABPM-vizsgálat is fontos része a diagnózis felállításának.

A pontos diagnózis alváslaborban történik, poliszomnográfiás vizsgálattal.

Hogyan kezelhető az alvási apnoe?

Mindenképpen ajánlanunk kell a betegnek a testsúlycsökkentést. Gyógyszeres kezelés is fontos része a kezelésnek.

Szükségessé válhat az alvás során orrmaszk kezelés levegő befújással, folyamatos pozitív nyomású (CPAP) lélegeztetéssel.

Kifejlesztettek egy olyan eszközt is (Mandibular Repositioning Splint (MRS) = állkapocs-visszaállító sín), mely az alsó állkapcsot megtartásával, a nyelvet kissé előre tarja, ezáltal szélesíti a garat bemenetet légzéskor, megakadályozva ezzel a légúti szűkületet belégzéskor.

Forrás: webbeteg.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.