Hogyan étkezzen a véralvadásgátló kezelés alatt álló beteg?

Egyre gyakoribbá váltak napjainkban a tromboembóliás megbetegedések, így egyre több ember részesül antikoaguláns kezelésben. A trombózis kialakulására hajlamosító állapotok a tartós ágyhoz kötöttség, műtét, daganatos betegség, érelmeszesedés, szívelégtelenség, terhesség.

Az úgynevezett antikoaguláns készítmények a szervezetben a véralvadáshoz szükséges K-vitamin hatásának ellensúlyozásán keresztül gátolja az alvadást, így csökkenti a vérrög kialakulásának veszélyét. A véralvadásgátló terápiában részesülő betegek esetében, a gyógyszer megfelelő hatásának elérése érdekében célszerű bizonyos táplálkozási előírások betartása.

A táplálékok K-vitamin tartalma képes megváltoztatni a gyógyszer hatását

A különböző életfolyamatokhoz mindenképpen szükséges valamennyi K-vitamint a szervezetbe juttatni. Ennél a minimális szükségletnél (ami napi 20-40 mikrogramm) jóval többet tartalmaz a hagyományos étkezés.

Egy, a gyógyszerre beállított beteg veszélybe sodorhatja életét, ha jelentősen változtat K-vitamin fogyasztásán. Ugyanis fokozott K-vitamin bevitel esetén a gyógyszer hatástalanná válik. Csökkentett bevitel esetén a gyógyszer hatása fokozódik és vérzések léphetnek fel. Fontos, hogy azok az élelmiszerek, amelyekben nagyobb mennyiségű K-vitamin van, egyenletesen elosztva, közel azonos mennyiségben kerüljenek fogyasztásra a kezelés ideje alatt.

Forrás: webbeteg.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.