Vérnyomáscsökkentő módszerek – Amit Ön is megtehet

Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Ezeket érdemes megfogadnia akkor is, ha vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed, illetve ne hagyja abba gyógyszerei szedését akkor sem, ha életmódváltásba kezd, de mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával.

  • Fogyjon le normál testsúlyra! – Tartsa a testtömeg indexét 18.5-24.9 között, és ezzel tehermentesíti a szívét, csökkenti vérnyomását. Gondoljon bele, a többletsúly olyan, mintha téglákat cipelne egy hátizsákban, ezzel nyomást gyakorolva minden egyes testrészére!
  • Fogyasszon sokat a teljes kiőrlésű gabonatermékekből! – Fogyasszon naponta hét-nyolc adagot gabonából, illetve teljes kiőrlésű gabonakészítményből. Ebbe beletartoznak a reggeli gabonafélék, teljes kiőrlésű kenyér és péksütemény, rizs, tészta, stb.
  • Fogyasszon sok zöldséget és gyümölcsöt! – Napi 8-10 adag a különféle színű zöldségekből és gyümölcsökből biztosítják az Ön számára szükséges antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, és rostokat.
  • Limitálja a húsfogyasztást napi két alkalomra! – Csökkentse a napi húsfogyasztást, és helyettesítse azt gabonafélékkel. Amennyiben mégis a húst választja, fogyasszon sovány fajtát, mint a halak vagy baromfik.
  • Fogyasszon dióféléket! – Heti 4-5 alkalommal iktasson be dióféléket, magvakat, hüvelyeseket az étrendjébe, melyek sok proteinnel és egészséges zsírsavakkal látják el a szervezetet.
  • Csökkentse az olaj- és zsírfogyasztást napi 2-3 alkalomra! – A zsírok a legkoncentráltabb forrásai a kalóriának. Ezek bevitelének korlátozása segíti a súlycsökkentést.
  • Sózzon kevesebbet! – Figyeljen arra, hogy a napi nátriumbevitel ne legyen több mint 2400mg. Ez az jelenti, hogy kevesebb konzerv és feldolgozott élelmiszert kell fogyasztania, valamint növelje a friss termékekek bevitelét.
  • Álljon fel a kanapéról! – Napi 30 perc testmozgással már jelentősen csökkentheti a vérnyomását. Bármely fizikai aktivitás megfelel erre a célra.
  • Csökkentse az alkoholfogyasztást! – Amennyiben rendszeresen fogyaszt alkoholos terméket, limitálja annak bevitelét napi két italra.

Forrás: webbeteg.hu

Fotó: Pavel Danilyuk fotója a Pexels oldaláról

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.