Az újraélesztés lépései egyszerűen

Ha összeesik valaki az utcán, oda mer hozzá menni segíteni? Netán fél, hogy csak rosszat tesz?

Nem egyszer hangzik el mentősök szájából, hogy az, akinek megáll a szíve, az halott, ha megpróbálunk segíteni, akkor sem lesz „halottabb”, de lehet, hogy a keringése fenntartásával vissza tudjuk őt hozni az életbe…

A BLS, vagyis a Basic Life Support kifejezés az alapszintű, illetve eszköz nélküli újraélesztést jelenti, amit bárki el tud sajátítani maga és embertársai érdekében.

Lehet, hogy annak idején az iskolai bemutatókon találkoztunk már ezekkel a tudnivalókkal, esetleg a jogosítvány megszerzésekor bifláztuk be a lépéseket, de ez nem jelenti azt, hogy éles helyzetben is képesek lennénk alkalmazni őket. Nézzük át, hogy a BLS segítségével hogyan tudjuk biztosítani a légzést és a keringést, míg a szaksegítség a helyszínre érkezik!

Ha vészhelyzet van, először győződjünk meg arról, hogy a sérültre, esetleg ránk, az elsősegélynyújtóra nem leselkedik-e valamilyen veszélyforrás, például elektromos vezeték, mérgező anyagok, gázok, falomlás, fadőlés. Ha igen, mindent meg kell tennünk amolyan nulladik lépésként ezeknek az elhárítására!

Szólítsuk meg a bajba jutottat!
Köszönjünk rá hangosan, kérdezzük meg, mi történt vele, jól van-e! Válasz hiányában a válltájékot óvatosan rázzuk meg, így kideríthetjük, él-e, eszméleténél van-e. Ha nem érkezik semmilyen válasz, reakció, az érintett eszméletlen. Ha a beteg reagál (válaszol vagy mozog), hagyjuk a talált helyzetben!

Azonnal hívjunk segítséget!
Azon túl, hogy a körülöttünk levőkkel tudatjuk, hogy baj van, tárcsázzuk a 112-es hívószámot! Tegyük szabaddá a légutakat, azaz a lényeg, hogy a levegő akadálytalanul juthasson a tüdőbe. A jól látható idegentesteket (műfogsort is), hányadékot távolítsuk el, a fej kíméletes hátrahajtásával és az állkapocs előreemelésével biztosítsunk átjárható légutakat. Amennyiben lehet, ezt a mozdulatsort a talált pozícióban végezzük, ha ez nem, hanyatt fekvésben. A nyaki gerinc sérülésének gyanújakor a fej hátraszegését mellőzzük!

Figyeljük meg, hogy a betegnek van-e légzése!
Ha a beteg mellkasát a fentebb leírt pozícióban oldalról megtekintjük, és emelkedést-süllyedést nem látunk, a légzés hiánya valószínűsíthető.

Fülünkkel hajoljunk a beteg orrához, így érzékelhetjük a levegő áramlását is (nagy zajban ez félrevezető lehet). A légzést mindössze 10 másodpercig vizsgáljuk, legalább két légzést kell észlelnünk! Ha van légzés, a beteget stabil oldalfekvésbe fordítjuk, és tovább figyeljük a légzését.

Kezdjük meg az újraélesztést!
Ha nincs légzés, nem lehet hatásos keringése a betegnek, így azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést a mellkaskompressziókkal! Egyik tenyerünket helyezzük a mellkas középvonalába, a szegycsont alsó harmadába, másik kezünkkel ujjainkat kulcsoljuk át, majd 100-as frekvenciával kezdjük el a mellkas lenyomását. Ezek mélysége a mellkas keresztmetszetének egyharmadáig érjen, s ez úgy sikerülhet, ha teljes testsúlyunkkal a beteg mellkasára nehezedünk, és vállaink függőlegesen a nyomáspont fölé esnek. Talán viccesnek hat, de az Egyesült Államokban a Bee Gees Stayin’ alive című számát szokták idézni, hiszen ez segít tartani az újraélesztési ritmust.

Amennyiben tanultunk újraélesztést és azon belül mesterséges lélegeztetést, akkor megpróbálkozhatunk ezzel is, ellenkező esetben azért nem tanácsos, mert túl sok időt von el a szívmasszázstól, és addig, míg ügyetlenkedünk, nincs keringés.

Körülbelül 4 percig van még elegendő oxigén a tüdőben, hogy azzal el lehessen látni a szerveket, ha a vért keringetjük. Ha viszont tudunk mesterséges lélegeztetést végezni, vagy ketten vagyunk a helyszínen, és egyikünk gyakorlott, illetve ha eltelt 4 perc a keringés leállása óta, akkor ez a teendő: két befújást végezzünk, és figyeljük a mellkas emelkedését és süllyedését.

Hogyan kell végezni a levegőbefúvást? Mély levegővétel után ajkainkkal zárjuk körbe a beteg orrát (előzőleg betakarhatjuk valamilyen anyaggal, az ingünkkel, pólónkkal), és másfél-két másodpercen keresztül fújjunk a beteg orrába levegőt. Ha nem tudjuk lélegeztetni a beteget, lehet, még nem szabadok a légutak, ellenőrizzük! Sikertelen lélegeztetés esetén is mindenképpen folytatni kell a mellkaskompressziókat!

30 mellkaskompresszió, majd 2 befújás – ebben az arányban folytassuk az újraélesztést, míg meg nem érkezik a segítség – de ha mást nem teszünk, legalább a keringést tartsuk fenn a mellkas ütemes nyomásával. A BLS-t addig szükséges folytatni, míg a beteg életjelenségeket nem mutat, a szaksegítség meg nem érkezik, vagy a segítségnyújtó végleg el nem fárad.

Forrás: HáziPatika

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.