A perifériás érszűkület súlyosabb hatású a nőkben

Meglehet, hogy a vékonyabb lábikra izmok nőiesek, azonban súlyos hátrányt jelentenek a perifériás érszűkületben szenvedő nőknek.

A Northwestern Egyetem kutatói rámutattak, hogy a kisebb izmok folytán nemi különbség figyelhető meg: a beteg nőkben korábban alakul ki a járás- és lépcsőmászási zavar, és súlyosabb is. A tanulmány a Journal of the American College of Cardiology februári számában jelent meg.

A perifériás artériás érszűkület – aminek folytán a lábizmok nem jutnak elegendő oxigénhez – nyolc millió személyt érint az Egyesült Államokban. Következményeként elzáródnak a láb artériái, és a betegekben nagyobb a szívroham és a stroke kockázata is – mondta dr. Mary McDermott, a Northwestern Egyetem orvoskarának professzora.

Dr. McDermott és munkatársai 380, perifériás artériás érszűkületes beteget figyeltek meg négy éven át. Minden évben megvizsgálták lábikrájuk izmait, megmérték azok jellemző nagyságbeli paramétereit és erejét. Megfigyelték emellett, hogy képesek-e hat percen át megszakítás nélkül menni és segítség nélkül közlekedni fel és le a lépcsőkön.

Amint dr. McDermott, a kutatás vezetője elmondta, a négy év alatt a nők nagyobb valószínűséggel váltak képtelenné a hat perces járásra, mint a férfiak, és nagyobb részükben alakult ki mobilitásképtelenség is. Ha a kutatók figyelembe vették, hogy a vizsgálat kezdetén a nőkben kisebb volt a lábikra tömege, ez részben megmagyarázta a nemi különbséget.

Érdekes módon, a férfiak minden évben nagyobb hányadát vesztették el lábikrájuk tömegének, mint a nők. Ezt azonban ellensúlyozta, hogy nagyobb izomtömeg tartalékkal rendelkeztek, és feltehetően ez védte meg őket a gyors funkcionális hanyatlástól.

„Tudjuk, hogy a felügyelet mellett végzett járószalagos gyakorlattal megelőzhető a járásképesség csökkenése, ezért a nők számára kiemelten fontos, hogy időben diagnosztizálják perifériás érbetegségüket, és minél korábban kezdjék el a gyakorlatokat” – mondta dr. McDermott.

Forrás: MedicalOnline

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.