Sportolhat-e a hipertóniás beteg?

A fizikai munka során perctérfogat (a szívből 1 perc alatt kipumpált vér mennyisége) növekedése élettani jelenség, ez együtt jár a vérnyomás átmeneti emelkedésével.

Ez a véryomásemelkedés hipertóniásokban kifejezettebb és tartósabb. Oka az, hogy a hipertóniások ereinek ellenállása már nyugalomban is fokozott, s a terhelés után nem képes az egészséges szabályozásnak megfelelő sebességgel csökkenni. Így tovább marad emelkedett elsősorban a diasztolés (a második) vérnyomásérték.

Nem ajánlott a hipertóniás betegnek, hogy ellenőrzés nélkül kezdjen testedzést. Részben az ilyenkor fennálló kisebb terhelhetőséget, a kisebb terheléskor észlelhető nagyobb pulzusszámot is figyelembe kell venni. Tartósan magas vérnyomásértékek esetén, illetve szövődmények kialakulásakor a fizikai aktivitás már csak gondos ellenőtzés mellett javasolt.

Aerob jellegű mozgástípus javasolt, kiegészítve kis ellenállással szemben végzett izomerősítéssel. Kezdetben kis intenzitás (50%) javasolt, amely panasz- és tünetmentesség esetén 70%-ra növelhető. Hetente 3-5 alkalommal 30-60 perces időtartam az optimális. Az 5-10 perces bemelegítésnek és levezetésnek a vérnyomáskiugrás elkerülése miatt van jelentősége.

Alapelvként leszögezhető, hogy ha a nyugalmi szisztolés (az első szám) vérnyomásérték több, mint 170 Hgmm, illetve a nyugalmi pulzus több, mint 90/perc, s a tréning során a 100/perc értéket meghaladja, akkor ne kezdjük el, illetve hagyjuk abba a fizikai terhelést.

Elsősorban séta, könnyű testi munka, úszás, kocogás, kerékpározás, fiatalabbaknak a csapatsportok közül a foci, kézilabda, röplabda, illetve az egyéni sportok közül a tenisz, asztalitenisz ajánlott.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.