Folyamatosan változni fog a zöld-sárga-piros besorolás

Érdemes Magyarországon nyaralni, mert külföldön nem tudhatjuk, hogy biztonságban leszünk-e.

Érdemes Magyarországon nyaralni, mert külföldön nem tudhatjuk, hogy biztonságban leszünk-e.

A koronavírus-járvány szempontjából három veszélyességi csoportba sorolta a világ országait a magyar kormány, s a külföldről érkezők ennek alapján szabadon vagy bizonyos megkötésekkel – a külföldiek pedig esetleg egyáltalán nem – léphetnek be Magyarországra. Ha egy magyar állampolgár a sárga vagy piros jelzéssel besorolt országból lép be, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és karanténba kell vonulnia. Ezután két tesztet végeznek el rajta. Ha sárga országból érkezett, és az első tesztje negatív, elhagyhatja a karantént, ha vörösből, akkor csak két negatív teszt után teheti ezt meg.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az ATV Híradójának erről nyilatkozva emlékeztetett: az állam augusztus 1-ig vállalja a tesztek költségét, azt követően a beutazóknak maguknak kell kifizetniük a laborvizsgálatokat. A rektor szerint akkortól az érintettek valamilyen listáról választhatják ki, hogy hol – kórházakban, egyetemeken vagy magánellátóknál – csináltatják meg a teszteket. Azt is mondta, javasolná hosszabb távon a mintavétel elvégzésének időszakára felfüggeszteni a karantént, mert így könnyebben lehetne kielégíteni a gyarapodó számú igényeket.

Hogy ezektől a szervezési feladatoktól és költségektől mentesülni lehessen, Merkely azt javasolja mindenkinek: töltse itthon a nyarat.

Nagyobb a biztonság. Akármennyire gondolunk egy országot zöldnek vagy sárgának, nem tudjuk a pontos adatokat, illetve nem biztos, hogy az a régió, ahová megyünk, tényleg viszonylag gyengén fertőzött. A gyerekeimnek is azt ajánlom, hogy maradjanak itthon.”

Arról, hogy miért kapott Horvátország zöld besorolást, amikor egyre emelkedik a fertőzések száma, a rektor azt mondta: ez abból következhet, hogy a magyarországi pozitív esetek legfőképpen Ukrajna és Szerbia felől keletkeztek. „Tudjuk, hogy Horvátországban a tízezer vagy százezer lakosra számított pozitív esetek száma eléri Románia számait. Románia sárga lett, Horvátország meg zöld, de érdekes módon a Horvátország felőli fertőzöttség még nem kimutatható, biztos vagyok abban, hogy a piros, sárga és zöld beosztás folyamatosan változni fog” – magyarázta.

Merkely szerint a növekvő esetszám a szomszédos államokban még nem a járvány második hullámának a jele, hanem azt mutatja, hogy akkor kezdődött meg náluk a lazítás, amikor még nem volt kellően alacsony a fertőzöttek aránya. Arra is felhívta a figyelmet, hogy emiatt a határon túli utazások hatására nő a fertőzésveszély.

Hozzátette, hogy a második hullám elindulásához nyáron nem optimálisak a körülmények. Ősszel viszont, amikor újrakeződődik az iskola, a szülők újra zárt helyre járnak majd dolgozni, hűvösre vált az idő és nem fogunk annyit a szabadban tartózkodni, megindulhat a második hullám.

De – figyelmeztetett – korábban is rosszabbra fordulhat a helyzet. „Nagyon el lehet rontani, ahogy ez látszik Bulgáriában, Ukrajnában. Ha nem figyelünk, hamar lazítunk, akkor a számok ismét emelkedni fognak.”

Forrás: HVG

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.