Tanácsaink

Rendszeres testmozgás

A mozgás jótékony hatásai 

A rendszeres mozgás az egészségtudatos életforma egyik alappillére. A magasvérnyomás-betegség kialakulásában és fennmaradásában is jelentős szerepet játszik a rendszeres testmozgás hiánya. 

A fizikai aktivitás 25 százalékkal csökkenti a koszorúér-betegség okozta halálozás kockázatát. A testmozgás véd a szívritmuszavarok kialakulásától, csökkenti a thrombosishajlamot, így csökkenti a hirtelen szívhalál bekövetkezésének gyakoriságát. A rendszeres testmozgással leadott kilogrammok kizárólag a zsírszövetet érintik, míg a csupán diétával elért fogyás jelentős része izomszövet, így a hatékony testsúlycsökkentéshez is mindenképpen ajánlott a mozgás is. 

Mindenkinek a megfelelő mozgásforma! 

Sok rendszeres fizikai munkát végező úgy gondolja, hogy munkája mellett nincs szüksége rendszeres testmozgásra. Pedig ez téves nézet, hiszen a munkahelyi fizikai tevékenység nem egyenlő hatású a szabadidős testmozgással. 

A magasvérnyomás-betegségben szenvedő betegeknek a szabadidős sportok közül a dinamikusak ajánlottak, melyek nagy izomcsoportokat mozgatnak meg. Ilyenek például a torna, kerékpározás vagy futás, ugyanakkor nem javallottak azok, amelyek hirtelen nagy erőkifejtést igényelnek, mint a rövidtávú sprintfutás vagy a súlyemelés. 

A hypertoniás betegek esetében fontos, hogy minden esetben konzultáljanak kezelőorvosukkal a fizikai aktivitás mértékéről és intenzitásáról, hogy a megfelelő mozgásformával sikerüljön (jótékonyan) hatni a vérnyomásra. 

Kezdetben a kis intenzitású, 50 százalékos teljesítményű mozgás javasolt, ami panasz- és tünetmentesség esetén 70 százalékosra növelhető. Ne akarjuk elsőre nagyon kifárasztani magunkat, mert azzal negatív eredményt érhetünk el. Sem az erőteljes futás, sem a nagy erőkifejtést igénylő emelés, illetve egyéb erőteljes sport nem javasolt a magas vérnyomásúaknak.

Abba kell hagyni minden terhelést, ha hirtelen elsápadás, izzadás, szédülés, gyengeségérzés, ájulásérzés vagy zavartság jelentkezik.Elsődleges tanácsként megfogalmazható, hogy ha a nyugalmi helyzetben mért szisztolés (első érték) vérnyomásérték több mint 170 Hgmm, illetve a nyugalmi pulzus több mint 90/perc, a tréning során azonban 100/perc értéket meghaladja, akkor ne kezdjük el a testedzést, illetve hagyjuk abba a fizikai terhelést. A mozgást azonnal abba kell hagyni, ha a pulzus meghaladja a {210 – életkor} értéket! 

Ha nincs probléma a mozgás során, akkor hetente 3-5 alkalommal 30-60 perces időtartam tekinthető optimálisnak. Fontos kiemelnünk az 5-10 perces bemelegítés és levezetés jelentőségét, mivel ezzel elkerülhető a hirtelen vérnyomás-kiugrás esélye.30 perces könnyű futás 300 kilokalória (kcal) energiát igényel, amely kb. 50 g testsúlycsökkenésnek felel meg. Ha figyelembe vesszük a korábbi javaslatokat, akkor látható, hogy ez havonta 1,5 kg, évente 18 kg testsúlycsökkenést jelent átlagosan.

Egészséges táplálkozás

Az ideális testsúly elérése, fenntartása fontos a szívelégtelenség megelőzéséhez. A már fennálló szívelégtelenség esetén is törekednünk kell erre, hiszen ezáltal a tünetek mérsékelhetőek, a kórkép súlyosbodása lassítható.

Az is fontos, hogy az elhízás gyakran jár együtt olyan betegségekkel, amelyek előidézői vagy fokozói a szívelégtelenségnek. Ilyenek a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterin- és vérzsírszint, s ezek együttes jelenléte a metabolikus szindróma. Az érelmeszesedés és olyan megnyilvánulási formája, mint a koszorúér-betegség, ugyancsak gyakoribb az elhízottak csoportjában. Az elhízás jelentős foka növeli a hirtelen halál veszélyét is.

Dohányzás elhagyása

Ha eddig nem tette, feltétlenül hagyja abba a dohányzást, hiszen ez minden szempontból súlyosbíthatja a szívelégtelenséget és csaknem az összes ahhoz vezető betegséget is, közülük például a koszorúér betegséget. Ritmuszavart okozva hirtelen halált idézhet elő. Fontos tudni, hogy a dohányzásnak a szívelégtelenséget súlyosbító hatásán kívül más, bizonyítottan kedvezőtlen hatásai is vannak, tüdőrákot, gégerákot, szájüregi rákokat, hörgőbetegséget, tüdőtágulatot, fekélybetegséget és még számos más súlyos kórképet okozhat. A dohányzó nők körében jelentősen gyakoribb a koraszülés.

Ha abba tudja hagyni a dohányzást, hamarosan egészségesebbnek fogja érezni magát, és ami nem utolsó szempont, az egyre növekvő cigarettaárak miatt jelentős megtakarításai lesznek.

Gyakorlati tanácsok:

 • Első lépésként tudatosítsa az előbbieket, és szilárdan határozza el, hogy abba fogja hagyni a dohányzást.
 • A leszokás a módszerit mindenkinek saját magának kell kidolgozni, s ha egyedül nem megy kérje orvosa segítségét vagy vegyen részt csoportterápiás programban. Magyarországon is működnek olyan szolgálatok, ahol szakemberek segítik a leszokást.
 • Az úgynevezett nikotinéhség csökkentése érdekében kísérjen meg nikotintapaszt használni.
 • Feltétlenül kerülje a dohányosok társaságát, s azokat a helyeket, ahol cigarettáznak. Változtasson azokon a tevékenységeken, amelyek korábban erősen kötődtek a dohányzáshoz.
 • A dohányzás abbahagyásának gyakori következménye a testsúlynövekedés. Eddigi étkezési szokásainak megváltoztatásával, alacsonyabb kalóriabevitellel, több mozgással, a testsúly akár naponta történő mérésével kerülje el a jelentős testsúlynövekedést.

Stresszmentes életmód

A stressz, amennyiben gyakori és tartós, az egészséges egyént is károsíthatja. Hatására olyan hormonoknak a szintje emelkedik meg a vérben, amelyek vérnyomásemelkedést, gyors szívverést, ritmuszavarokat, szívizom- és érfalkárosodást okoznak. Különösen veszélyes a stressz már fennálló szívelégtelenség esetén, amely önmagában is sokszor okoz szorongást, depressziót. Súlyosbítja a stressz hatását, hogy a szívelégtelenségben szenvedők között nagy számban vannak idős, elkülönülten, emberi kapcsolatok nélkül élő egyének.

A stresszt és káros hatásait mérsékelni lehet, s a mérséklés módszerei megtanulhatók.

Fontos szabály az, hogy a szívelégtelenségben szenvedő beteg a stresszt s az ezzel járó helyzeteket amennyire tudja, kerülje el.

Bizonyos mértékig elkerülhetőek olyan stresszt okozó helyzetek, mint amilyenek a napi veszekedések, törvénytelen, bizonytalan kimenetelű ügyletek, a személyes kapcsolatokban fellépő problémák, a túlterheléssel járó feladatok, kimerítő munkavégzés, a családban eluralkodó anyagi gondok, a munkanélküliség, a nehéz kihívásokkal járó új munkakör, a túlzott munkahelyi stressz.

Az elkerülhetetlen stressz hatását számos módszerrel maga az érintett is tudja csökkenteni, de bizonyos helyzetekben szükség lehet gyakorlott pszichológus segítségére is.

Kísérelje meg betartani, s alkalmazni a következő tanácsokat:

 • Stresszhelyzetben semmiképp se fogyasszon mértéktelenül alkoholt! A mértéktelen étkezések sem fognak tartós megkönnyebbülést okozni.
 • Ne kezdjen el dohányozni, s ha dohányos, ne növelje az elszívott cigaretták számát! A nikotin csak fokozza a stressz tüneteit, és a dohányzás különösen veszélyes szenvedély szívelégtelenségben.
 • Növelje önbecsülését, magabiztosságát: érvényesítse jogait, mialatt mások jogait is respektálni kell!
 • Tréningezzen rendszeresen, s ha lehetséges, növelje az eddigi tréning gyakoriságát! A fizikai hatás mellet az edzés pszichológiai hatása is bizonyítottan kedvező. A fizikai aktivitás „boldogsághormonok”, úgynevezett endorfinok felszaporodását idézi elő.
 • Végezzen relaxációs gyakorlatokat!
 • Ne tűzzön ki maga elé megoldhatatlan feladatokat, Ön sem lehet minden területen sikeres. Ne próbáljon eleve kilátástalan dolgokat megváltoztatni!
 • Éljen saját elvei, hite szerint, legyen hű önmagához, ne mindig csak mások elvárásainak igyekezzen megfelelni! Ha így tesz, jobban fogja érezni magát.
 • A testi és szellemi megújuláshoz szabadidő szükséges. Biztosítsa a szükséges szabadidőt saját maga számára!
 • Gondolkozzon távlatokban! Kísérelje meg a dolgokat messzebbről nézni, és időben távolabbra tekinteni!
 • Fontos, hogy biztosítsa éjszakai nyugalmát, a normális alvást. Szükség esetén kérje orvosa segítségét!

Szívbetegség és a szexuális élet

A szívbetegségek többségében a szexuális élet nem ellenjavallt.

A szexualitás és a szív

A legtöbb embernek a „szexuális aktivitás” a nemi közösülést jelenti. Ugyanakkor, a nemi élet ennél lényegesen több, hiszen partnere iránti érdeklődését sok egyéb módon is kifejezheti. Lehet, hogy például csak a közelében akarja tudni házastársát, partnerét, élettársát. A szexuális érintkezés kapcsán számos normális élettani változás következik be. Például:

 • Ahogyan a szexuális késztetés (feszültség) növekszik, a szívritmus, a légzésszám és a vérnyomás megemelkedhet.
 • A kielégülés (orgazmus) kapcsán a szívverés percenként akár 90-145/perc értékre is emelkedhet. A vérnyomás kb. 30-50 higanymilliméterrel szintén emelkedhet.

Az orgazmus után a szívritmus, a vérnyomás és légzés ritmusa visszatér a nyugalmi állapotnak megfelelő szintre.

Mindezek a reakciók normálisak a szexuális élet során. Azok az emberek, akiknek szívinfarktusuk vagy szívműtétük volt, a szexuális izgalomra ugyanúgy reagálnak, mint mások.

Nemi élet a szívinfarktus vagy szívműtét után 

A szívbetegek szexuális érdeklődését olyan tényezők befolyásolhatják, mint:

 • az életkor
 • a párkapcsolat hossza
 • a betegséget megelőző, korábbi szexuális élet

Általában mind a férfiak, mind a nők néhány hónapon belül újrakezdik a nemi életet a szívinfarktus vagy szívműtét után. A legtöbben olyan gyakran élnek nemi életet, mint azelőtt. Ugyanakkor a felgyógyulást követően néhányan kevésbé aktívvá válhatnak. Ez az idegesség, depresszió vagy a szexuális vágy hiányából adódhat. Ezeken a problémákon elsősorban szaktanácsadás segíthet.

Amikor a beteg felépül egy szívinfarktus után, fokozatosan újra kezdheti a teljes nemi életet. Ahogy magabiztosabbá válik, nyugodtabbnak fogja érezni önmagát és társát is. A szeretkezés kicsivel több energiát emészt fel, mint az átlagos egyéb fizikai tevékenységek. Így az orvosa javasolhatja, hogy várjon a szexuális élet újrakezdésével, amíg fizikailag erősebb lesz. A legtöbben képesek újra kezdeni a nemi életet körülbelül 4-6 héttel a szívinfarktus és 3-5 héttel a szívműtét után. Ha a nemi élet során szívpanaszok lépnek fel, tájékoztassa orvosát.

Mikor célszerű tartózkodni a szexuális élettől? 

A szívbetegségek többségében a szexuális élet nem ellenjavallt. A szexuális aktivitás csak az igen magas szív- és érrendszeri kockázatú betegségek esetében kerülendő. Igen magas kockázatúnak tartják a következő betegségeket: szívelégtelenség legsúlyosabb, előrehaladott formái; súlyos (életveszélyes) ritmuszavarok; igen magas (gyógyszerrel sem kontrollálható) vérnyomás; közelmúltban (2-4 héten belül) lezajlott infarktus vagy szélütés; koszorúérbetegség legsúlyosabb formái (melyek gyógyszerrel nem vagy csak nehezen kontrollálhatóak). Ugyanakkor tudni kell, hogy megfelelő életmódi, gyógyszeres és egyéb kezeléssel a szív- és érrendszeri kockázat csökkenthető. Például infarktust követően a tilalom csak ez első 2-4 hétre vonatkozik, és ha a beteg egyébként jól érzi magát a szexuális aktivitás megengedhető. A koszorúér szűkületeket az esetek többségében jól lehet kezelni katéteres terápiás beavatkozásokkal (ballontágítás, stentelés) vagy koszorúér műtéttel. Tehát ha valaki az igen magas kockázatú csoportba tartozik, ez nem jelent feltétlenül végleges állapotot.

Tudni kell, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegek többsége az alacsony vagy közepes kockázatú csoportba tartozik, ahol a szexuális aktivitás megengedhető. Célszerű orvosával tisztáznia a rizikó (kockázat) besorolását és megbeszélnie betegsége részleteit, mielőtt újra elkezdi a szexuális életet.

Támpontok a szexuális élet újrakezdéséhez 

Ezek a támpontok segíthetnek Önnek és társának, hogy visszatérhessenek a normális szexuális élethez:

 • Válasszon olyan időpontot, amikor mindketten pihentek és nyugodtak. A legjobb időpontok a nemi együttlétre egy pihentető éjszakai alvás után, vagy a nap során, szundikálást követően.
 • A szexuális élet megkezdése előtt a főétkezést követően legjobb 1-3 órát várni. Ez a várakozás lehetővé teszi az étel megemésztését. Mint más fizikai aktivitás, az emésztés is több vért igényel. Amikor sok vért használ el az emésztéshez, a szívének erősebben kell dolgoznia, annak érdekében, hogy vért juttasson el más tevékenységekhez, amelyek szintén vért igényelnek.
 • Válasszon ismerős, békés helyet, ahol nem fogják megzavarni.
 • Potenciát (erekciós képességet) javító szert csak akkor szedjen, ha erre ténylegesen szüksége van.

Szívinfarktus vagy szívműtét után az emberek több mint 75%-a nem változtat az előjátékban játszott szerepén vagy a szexuális pozíciókon. Néhány szívbetegnek kényelmesebb, ha a szexuális élet közben alul helyezkedik el. Ugyanakkor mégis kényelmetlennek érezheti ezt a pozíciót a szívműtét utáni műtéti hegek miatt. Ha így van, forduljon az oldalára szembe a társával vagy háttal a társának. Ezekben a helyzetekben kevesebb nyomás nehezedik a mellkasfalra és könnyebbé válik a légzés. 

Ha kevés a levegő (nehéznek találja a légzést), Ön és társa ülő helyzetben is megkísérelhetik a szexuális életet. Legjobb ilyen esetekben alacsony széket használni, hogy mindkettőjük talpa teljesen a padlón nyugodjon. Az orális közösülés nem terheli túlzottan a szívet és az érrendszert. Amennyiben nem képes nemi aktusra, jó lelki kapcsolatot alakíthatnak ki úgy is, ha megölelik és/vagy megsimogatják egymást.

Gyógyszerszedés / elhagyás

A szívelégtelenség minden formájában tartós gyógyszerszedésre van szükség. Sajnos jelenleg csak nem jelentéktelen számú, különféle gyógyszer szedésével kezelhető a kórkép. Ezt a beteg embernek el kell fogadnia, ezzel a helyzettel meg kell barátkoznia!

Néhány gyakorlati tanács a gyógyszerek szedésével kapcsolatosan:

 • Ismerje meg gyógyszereit, feltétlenül tanulja meg a nevüket!
 • A gyógyszereit pontosan az utasításoknak megfelelően szedje!
 • Lehetőleg minden nap ugyanabban az időben vegye be őket!
 • Ha kimarad egy adag, azt minél hamarabb pótolja, kivéve ha már elérkezett a következő adag bevételének ideje.
 • Csak orvosa utasítására vagy a vele való egyeztetés alapján változtasson a gyógyszerein.
 • Mellékhatás gyanúja esetén minél előbb beszéljen orvosával!
 • Orvosi vizsgálati leleteit, gyógyszereit tartsa olyan helyen, hogy szükség esetén mind kéznél legyen!

Újraélesztés

A hirtelen halál, amely az esetek döntő többségében ritmuszavarok, közülük is leggyakrabban kamrafibrilláció következménye, a fejlett ipari országokban a halálokok közül az első, második helyen van a rangsorban. Az összes elhalálozás mintegy 20-20%-a következik be hirtelen. Különösen gyakori ez a halálmód szívelégtelenségben.

Sokszor tragikus váratlansággal lép fel, és enyhén panaszos vagy panaszmentes, életerős, aktív emberek életének vet véget. A hirtelen halál a szívelégtelenség első megnyilvánulási formája lehet. Annak ellenére, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás, ellentétben a közhiedelemmel, a nők körében gyakoribb, a hirtelen halál inkább férfi lakosságot veszélyezteti.

A hirtelen, váratlanul bekövetkező halálozások háromnegyed része 50 év feletti férfiaknál lép fel. Fontos, hogy körülbelül ilyen arányban reggel 8 és este 6 óra között, és mintegy 60-70%-ban otthon következik be. Az esetek kétharmad részében szemtanúi vannak az eseménynek.

Az újraélesztés a hirtelen halál állapotába került betegek életfunkcióinak visszaállításához szükséges beavatkozások első lépése. Ez a művelet, amivel a szakszerű segítség megérkezéséig, az első elektromos defibrillációig fent lehet tartani a légzést és a keringést.

A keringés fenntartás nélkül a kamrafibrilláció hamar megszűnik, mindenfajta szívműködés leáll, és ekkor már a defibrillátor alkalmazásának sincs többé haszna!

Az újraélesztés révén 20-30 percig is fenn lehet tartani a kamrafibrillációt, ami külső defibrillátorral az esetek jelentős részében megszüntethető. A kamrafibrilláció elektromos megszüntetését követően rendszerint visszaáll a normális szívritmus.

A defibrillátorral rendszerint a mentőszemélyzet rendelkezik, ezért gyors megérkezésük elengedhetetlen. Újabban azokon a helyeken, ahol egyszerre sok ember tartózkodik, s ezért nagyobb a hirtelen halál esélye, automatikus külső defibrillátorokat helyeznek el, lehetővé téve a gyors beavatkozást. Fontos, hogy ne csak az egészségügyi személyzet tudja ezeket használni, a rendőröknek, a biztonsági őröknek, tűzoltóknak és a repülőgépeken és hajókon szolgálatot teljesítő személyzetnek is képesnek kell lenni erre.

A minél koraibb első defibrilláció érdekében az eszméletvesztés azonnali felismerése, segítségkérésre és az újraélesztés azonnali elkezdésére van szükség.