Sajtszoba I Adatvdelem I Impresszum
Sajtszoba
KVESSEN MINKET FACEBOOK-ON!HIRDETS
LEGFRISSEBB HREK
2011.11.30
Utolsó állomásához érkezett a Szívhang program. Az országjáró körút idén a Katona József Színházban ért véget, ahol a Magyar Kardiológusok Társasága szervezésében a mvészek és dolgozók ingyenes szív- és érrendszeri kockázatfelmérésen vettek részt. A színészek ezzel is meg szeretnék mutatni mindenkinek, hogy különösen a mai rohanó világban még nagyobb figyelmet kell fordítani az egészség megrzésére.
2011.10.14
Lassan a végéhez érkezik a Szívhang program országjáró körútja. Utolsó eltti állomásán, a Miskolci Nemzeti Színházban tett látogatást a kezdeményezés, ahol a Magyar Kardiológusok Társasága szervezésében a mvészek és dolgozók ingyenes szív- és érrendszeri kockázatfelmérésen vettek részt. A vizsgálatok révén a színészek nagy lépést tettek saját egészségük megrzése érdekében, de a program révén egyúttal a lakosságnak is példát mutathattak.
 
2011.10.10
Országjáró körútja következ állomásaként a Miskolci Nemzeti Színházba látogat a kezdeményezés, ahol a színházi dolgozók vehetnek majd részt ingyenes szív- és érrendszeri rizikófelmérésen.
KIEMELT TMOGATINK
MKt
Richter
TMOGAT PARTNEREK
MDIAPARTNEREK
patika webbeteg.hu
RTL Duna
Medical tribune Rendel Magazin
Csaldi Lap Videoklinika
Echo
Sajt�szoba - H�rek
Vget rt a dal
2011. november 30.
Utolsó állomásához érkezett a Szívhang program. Az országjáró körút idén a Katona József Színházban ért véget, ahol a Magyar Kardiológusok Társasága szervezésében a mvészek és dolgozók ingyenes szív- és érrendszeri kockázatfelmérésen vettek részt. A színészek ezzel is meg szeretnék mutatni mindenkinek, hogy különösen a mai rohanó világban még nagyobb figyelmet kell fordítani az egészség megrzésére.
A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) minden évben felemeli a hangját, és más módon, más kampányokkal kívánja felhívni a figyelmet arra, hogyan elzhetjük meg a szív- és érrendszeri betegségeket. A lakosság folyamatos tájékoztatása és egészségtudatos nevelése érdekében létrejöv Szívhang program segítségével mindenkinek fel szeretnék hívni a figyelmét a megelzés, az életmód-változtatás, a folyamatos szakorvosi ellenrzés, valamint a helyes gyógyszerszedés jelentségére.
 
Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegség következtében veszíti életét. Részben a hiányos ismeretek eredményeképpen közel 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, nagyjából 1 millióra tehet a cukorbetegek száma és a lakosság megközelítleg 50%-a túlsúlyosnak mondható. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az emberek, ráadásul az ajánlott napi 30 perces testmozgást is csak kevesen tartják be. A dohányzás is komoly problémát jelent, amennyiben azt betiltanák a köztereken és vendéglátó egységekben, a szívinfarktusok száma várhatóan 10-15%-al csökkenne.
 
A Szívhang program a budapesti, az egri, a veszprémi, a pécsi, a debreceni és a miskolci állomások után végül a Katona József Színházba látogatott, ahol mvészek és dolgozók vércukor-, koleszterin- és vérnyomás értékeit határozták meg, ezzel is hangsúlyozva a szívbetegségek megelzésének fontosságát. A résztvevk egy sajtótájékoztató keretében is felhívták a figyelmet a szrvizsgálatok jelentségére, hogy még többen figyeljenek oda saját és családtagjaik egészségére.
 
A szrvizsgálatok apropójából a Színházban megrendezett keddi sajtótájékoztató alkalmával Prof. Dr. Merkely Béla, a Szívhang programot szervez Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke a szív- és érrendszeri betegségek megelzésében a kockázati tényezk karbantartásának és csökkentésének kiemelt szerepére hívta fel a megjelentek figyelmét. A dohányzás mellzése mellett a vérnyomás tekintetében a 140/90 Hgmm-es érték elérésére kell törekedni, míg a vércukorszint 5,8 mmol/l-es és a koleszterinszint 5 mmol/l-es értéke a mérvadó. Ahogy azt a Professzor Úr is elmondta, a Szívhang programmal a Társaság arra szeretnének rávilágítani, hogy ezen értékek kordában tartása, vagyis magának a betegnek az önkontrollja, továbbá a rendszeres szakorvosi ellenrzés, valamint a helyes és folyamatos gyógyszerszedés révén a szívbetegségek miatt bekövetkez halálozások megelzhetek.
 
A tájékoztatón a Színház neves színmvészei mellett Máté Gábor igazgató is a szívbetegségek megelzése mellett kampányolt. Mint elmondta, azért is örül annak, hogy a program a Színházba látogatott, mert így az ott dolgozóknak lehetsége adódik tördni önmagukkal, az egészségükkel, hogy minél tovább okozhassanak örömöt a nézknek. Külön örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kezdeményezés révén „házhoz jött a segítség”. Az Igazgató Úr egyébként rendszeresen jár fitneszterembe, és 1993 óta a dohányzásról is leszokott, így próbált tenni a szíve egészségéért.
Máté Gábor mellett a Színház neves mvészei is felsorakoztak a kezdeményezés mellett. Fullajtár Andrea színészn kiemelte a vizsgálatok jelentségét a szívbetegségek megelzésében. Elmondta, hogy amióta családja és gyermekei vannak, még inkább odafigyel az egészségükre és rendszeresen jár szrvizsgálatokra a kockázatok minimalizálása érdekében. Tenki Réka mvészn ugyan még csak a 20-as éveiben jár, de fontosnak tartja a prevenciót. Nincsenek problémái a szívével, de szívesen vesz részt a szrvizsgálatokon, hiszen – mint mondotta – sosem lehet elég korán kezdeni.
 
Szacsvay László színészmvész jobban odafigyel az egészségére mióta sikeresen túlélte a prosztatarákot. Mivel a szakmájából adódóan rendszertelen életmódot kénytelen folytatni, ezért próbál mindent megtenni annak érdekében, hogy ezt ellensúlyozza. Fontosnak tartja a stressz kerülését, és a helyes táplálkozást, de emellett a sport jótékony hatásában is hisz. A mvész rendszeresen jár teniszezni, és sokat sétál kutyájával, így tartva karban testi-lelki egészségét.
 
A Katona József Színházban megrendezett szrvizsgálattal szerette volna a Magyar Kardiológusok Társasága megkoronázni a 2011-es sikeres vizsgálat-sorozatot. A program természetesen csak az idei évtl búcsúzik, jövre újult ervel látnak hozzá a kardiológusok a magyar lakosság egészségi állapotának javításához. Amennyiben addig is további információt szeretne kapni a Szívhang programról, látogasson el a www.szivhang.hu weboldalra.