Sajtszoba I Adatvdelem I Impresszum
Sajtszoba
KVESSEN MINKET FACEBOOK-ON!HIRDETS
LEGFRISSEBB HREK
2011.11.30
Utolsó állomásához érkezett a Szívhang program. Az országjáró körút idén a Katona József Színházban ért véget, ahol a Magyar Kardiológusok Társasága szervezésében a mvészek és dolgozók ingyenes szív- és érrendszeri kockázatfelmérésen vettek részt. A színészek ezzel is meg szeretnék mutatni mindenkinek, hogy különösen a mai rohanó világban még nagyobb figyelmet kell fordítani az egészség megrzésére.
2011.10.14
Lassan a végéhez érkezik a Szívhang program országjáró körútja. Utolsó eltti állomásán, a Miskolci Nemzeti Színházban tett látogatást a kezdeményezés, ahol a Magyar Kardiológusok Társasága szervezésében a mvészek és dolgozók ingyenes szív- és érrendszeri kockázatfelmérésen vettek részt. A vizsgálatok révén a színészek nagy lépést tettek saját egészségük megrzése érdekében, de a program révén egyúttal a lakosságnak is példát mutathattak.
 
2011.10.10
Országjáró körútja következ állomásaként a Miskolci Nemzeti Színházba látogat a kezdeményezés, ahol a színházi dolgozók vehetnek majd részt ingyenes szív- és érrendszeri rizikófelmérésen.
KIEMELT TMOGATINK
MKt
Richter
TMOGAT PARTNEREK
MDIAPARTNEREK
patika webbeteg.hu
RTL Duna
Medical tribune Rendel Magazin
Csaldi Lap Videoklinika
Echo
Sajt�szoba - H�rek
Megszrtk a debreceni sznszeket
2011. j�nius 7.
A mai napon a debreceni Csokonai Színház mvészei és dolgozói szrvizsgálaton vettek részt. A nem túl szokványos jelenetet az élet rendezte: a tket látván nem egy színészünk szemében komoly gyermeki riadtság volt fellelhet, mindenki félt az eredménytl. Ma a Szívhang program a Cívisvárosba látogatott.
 
A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) minden évben más módon, különböz kampányokkal igyekszik ráirányítani a figyelmet: miképpen elzhetjük meg a szív- és érrendszeri betegségeket. A lakosság folyamatos tájékoztatása és egészségtudatos nevelése érdekében létrejöv Szívhang program segítségével a megelzésre, az életmód-változtatásra, a folyamatos szakorvosi ellenrzésre, valamint a helyes gyógyszerszedés jelentségére helyezik a hangsúlyt. A programot televízió-, rádió- és online kampány, valamint kültéri megjelenések is ersítik, ugyanakkor az orvosi rendelkben betegtájékoztatók segítik a lakosság informálását.
 
Napjainkban Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Részben a hiányos ismeretek miatt közel 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, nagyjából 1 millióra tehet a cukorbetegek száma és a lakosság mintegy fele túlsúlyosnak mondható. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az emberek, ráadásul az ajánlott napi 30 perces testmozgást is csak kevesen végzik. A dohányzás szintén komoly problémát jelent. Ha azt betiltanák a köztereken és vendéglátó egységekben, a szívinfarktusok száma várhatóan 10-15%-kal csökkenne.
 
A budapesti Népligetben megrendezett Szívhang Majálist, illetve a Pécsi Nemzeti Színházban tett látogatást követen június 7-én Debrecenbe érkezett a Szívhang program, amelynek idei 5. állomása – a budapesti, az egri, a veszprémi és a pécsi teátrumok után – a Debreceni Csokonai Színház. A Magyar Kardiológusok Társasága ezúttal a debreceni színház tagjainak biztosított lehetséget szív- és érrendszeri rizikófelmérésre. A mvészek és színházi dolgozók a vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérésen való részvétellel példát kívánnak mutatni Debrecen lakosságának, valamint fel szeretnék hívni a figyelmet a folyamatos szakorvosi ellenrzésre és a kockázati faktorok karbantartásának fontosságára.
 
A program résztvevi sajtótájékoztató keretében is felhívták a figyelmet a szrvizsgálatok jelentségére, a rizikófaktorok karbantartására.
 
A tájékoztatón Prof. Dr. Czuriga István, a Magyar Kardiológusok Társaságának alelnöke hangsúlyozta:
A szív- és érrendszeri betegségek megelzésében kiemelt szerepe van az egészséges és helyes mediterrán jelleg  táplálkozásnak, a rendszeres testmozgásnak,  a dohányzás mellzésének. A vérnyomás tekintetében a célérték 140/90 Hgmm, míg a vércukorszint 5,8 mmol/l-es, a koleszterinszint 5 mmol/l-es értéke a mérvadó. Az ilyen és hasonló aktivitásoknak, a megelzésnek, a jobb gyógyszereknek és szívkatéteres terápiának  fontos szerepe van a szívinfarktus visszaszorításában. Nagyszer eredménynek tartja, hogy az észak-keleti régióban  2001 óta 15 százalékkal javult a szív- és érrendszeri betegségben szenvedk halálozási aránya. Ez azt  jelenti, hogy míg 2001-ben 15 ezren vesztették életüket  szívinfarktusban addig mára ez a szám 8 ezerre csökkent.
 
Garay Nagy Tamás, a Csokonai Színház mvésze minden szrvizsgálaton részt vesz, figyel értékeire. A magas vérnyomását sikerül kordában tartania, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a jöv évi kockázatméréskor  már nem lesz a zsebében öngyújtó, azaz leteszi a cigarettát.
Ráckevei Anna színmvészn hangsúlyozat, hogy minden a hozzáállásunkon múlik, és önmagunk vagyunk felelsek az egészségünkért. Megfelel életmóddal és egészséges táplálkozással, évenkénti szrvizsgálattal számos betegséget megelzhetünk. Fontos, hogy életmódunkkal  és hozzáállásunkkal mi színészek is példát mutassunk az embereknek.
 
A következ állomás a Szívünk Napja, amelynek a budapesti Városliget ad otthont.
 
Ha további információt szeretne kapni a Szívhang programról, látogasson el a www.szivhang.hu weboldalra, vagy forduljon hozzánk kérdésével!