Sajtószoba I Adatvédelem I Impresszum
Mi a Szívhang?
KÖVESSEN MINKET FACEBOOK-ON!HIRDETÉS
LEGFRISSEBB HÍREK
2011.11.30
Utolsó állomásához érkezett a Szívhang program. Az országjáró körút idén a Katona József Színházban ért véget, ahol a Magyar Kardiológusok Társasága szervezésében a művészek és dolgozók ingyenes szív- és érrendszeri kockázatfelmérésen vettek részt. A színészek ezzel is meg szeretnék mutatni mindenkinek, hogy különösen a mai rohanó világban még nagyobb figyelmet kell fordítani az egészség megőrzésére.
2011.10.14
Lassan a végéhez érkezik a Szívhang program országjáró körútja. Utolsó előtti állomásán, a Miskolci Nemzeti Színházban tett látogatást a kezdeményezés, ahol a Magyar Kardiológusok Társasága szervezésében a művészek és dolgozók ingyenes szív- és érrendszeri kockázatfelmérésen vettek részt. A vizsgálatok révén a színészek nagy lépést tettek saját egészségük megőrzése érdekében, de a program révén egyúttal a lakosságnak is példát mutathattak.
 
2011.10.10
Országjáró körútja következő állomásaként a Miskolci Nemzeti Színházba látogat a kezdeményezés, ahol a színházi dolgozók vehetnek majd részt ingyenes szív- és érrendszeri rizikófelmérésen.
KIEMELT TÁMOGATÓINK
MKt
Richter
TÁMOGATÓ PARTNEREK
MÉDIAPARTNEREK
patika webbeteg.hu
RTL Duna
Medical tribune Rendelő Magazin
Családi Lap Videoklinika
Echo
Mi a Szívhang? > A programról
A PROGRAMRÓL

A Szívhang program immáron három éve a betegek iránti elkötelezettséget, valamint a gyógyítás eredményességéhez való nagymértékű hozzájárulást jelképezi és testesíti meg mindenki számára. A program célja, hogy továbbra is felhívja a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének jelentőségére, annak lehetőségeire, és ezen keresztül hozzájáruljon a kardiovaszkuláris halálozások visszaszorításához.
 
A magasvérnyomás-betegséget "a legalattomosabb ellenségnek" is nevezik, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek (szívinfarktus, szívelégtelenség, agyi érkatasztrófák, vese elégtelenség, érszűkület) 80 százalékának hátterében a kórosan magas vérnyomás az egyik legfontosabb kóroki tényező. Természetesen azonban nem szabad megfeledkezni a többi kockázati tényezőről sem, hiszen nem csupán a magasvérnyomás okozhat kardiovaszkuláris megbetegedéseket.

Az érelmeszesedés cukorbetegekben gyakrabban és már fiatalabb korban észlelhető, mint a hasonló korú, de cukorbetegségben nem szenvedő egyénekben. A cukorbetegek nagy része elhízott és gyakoribb közöttük a magas vérnyomás előfordulása is, mely az érelmeszesedés kockázatát tovább fokozza. Nemcsak az ismert cukorbetegség jelent veszélyt az érbetegség kialakulására, hanem az ún. „rejtett cukorbetegség” is, amely csak laboratóriumi vizsgálattal (cukorterhelési próbákkal) mutatható ki.

A magas koleszterinszint szintén megnöveli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. A rizikót  a kis sűrűségű, ún. veszélyeztető, LDL-koleszterin emelkedése növeli, míg a nagy sűrűségű, ún. védő hatású, HDL-koleszterin emelkedése csökkenti.

A veszélyeztető tényezők közül a dohányzás talán a szív- és érrendszeri betegségek egyik legjelentősebb rizikófaktora. Az erős dohányosok (napi 20 cigaretta felett) között háromszor annyi szívinfarktus fordul elő, mint a nem dohányzók körében. A dohányzók száma sajnos ma is egyre nő, különösen nők és a fiatalok körében terjed ez a káros szenvedély. Valószínűleg ennek a ténynek is szerepe van abban, hogy a szívinfarktus az utóbbi időben a nők és a fiatalabb korosztály körében is egyre gyakoribbá vált.

Régóta ismert, hogy a fizikai munkát végzők és a rendszeresen sportolók között a szívinfarktus előfordulása és halálozása alacsonyabb, mint az ülő foglalkozásúaknál. A fizikailag inaktív egyéneknél gyakoribb az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség, ami jelentős mértékben fokozza az érelmeszesedés kockázatát. A mozgásszegény életmód mellett az egészségtelen táplálkozás (túlzott sóbevitel, túlzott koleszterin -és zsírfogyasztás, kalciumban gazdag, magnéziumban szegény táplálkozás) is jelentősen növeli a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.
 
A kockázati faktoroknak „köszönhetően” a lakosság fele az iparilag fejlett országokban, így hazánkban is szív- és érrendszeri betegségek következtében hal meg. A Szívhang program éppen ezért nagy hangsúlyt igyekszik fektetni a társadalom minél átfogóbb tájékoztatására, hogy a kockázatok csökkentésével sikerüljön a szomorú halálozási adatokban jelentős javulást elérni, és megmenteni annyi emberi életet, amennyi csak lehetséges.
 
A Szívhang tehát Önökhöz, mindenkihez szól, hallgassanak rá egy életen át.