Sajtószoba I Adatvédelem I Impresszum
KÖVESSEN MINKET FACEBOOK-ON!HIRDETÉS
LEGFRISSEBB HÍREK
2011.11.30
Utolsó állomásához érkezett a Szívhang program. Az országjáró körút idén a Katona József Színházban ért véget, ahol a Magyar Kardiológusok Társasága szervezésében a művészek és dolgozók ingyenes szív- és érrendszeri kockázatfelmérésen vettek részt. A színészek ezzel is meg szeretnék mutatni mindenkinek, hogy különösen a mai rohanó világban még nagyobb figyelmet kell fordítani az egészség megőrzésére.
2011.10.14
Lassan a végéhez érkezik a Szívhang program országjáró körútja. Utolsó előtti állomásán, a Miskolci Nemzeti Színházban tett látogatást a kezdeményezés, ahol a Magyar Kardiológusok Társasága szervezésében a művészek és dolgozók ingyenes szív- és érrendszeri kockázatfelmérésen vettek részt. A vizsgálatok révén a színészek nagy lépést tettek saját egészségük megőrzése érdekében, de a program révén egyúttal a lakosságnak is példát mutathattak.
 
2011.10.10
Országjáró körútja következő állomásaként a Miskolci Nemzeti Színházba látogat a kezdeményezés, ahol a színházi dolgozók vehetnek majd részt ingyenes szív- és érrendszeri rizikófelmérésen.
KIEMELT TÁMOGATÓINK
MKt
Richter
TÁMOGATÓ PARTNEREK
MÉDIAPARTNEREK
patika webbeteg.hu
RTL Duna
Medical tribune Rendelő Magazin
Családi Lap Videoklinika
Echo
Kiemelt témák - Szívbetegség és a szexuális élet
A szívbetegségek többségében a szexuális élet nem ellenjavallt.

SZÍVBETEGSÉG ÉS SZEXUÁLIS ÉLET
 
A szexualitás és a szív
 
A legtöbb embernek a „szexuális aktivitás” a nemi közösülést jelenti. Ugyanakkor, a nemi élet ennél lényegesen több, hiszen partnere iránti érdeklődését sok egyéb módon is kifejezheti. Lehet, hogy például csak a közelében akarja tudni házastársát, partnerét, élettársát. A szexuális érintkezés kapcsán számos normális élettani változás következik be. Például:
  • Ahogyan a szexuális késztetés (feszültség) növekszik, a szívritmus, a légzésszám és a vérnyomás megemelkedhet.
  • A kielégülés (orgazmus) kapcsán a szívverés percenként akár 90-145/perc értékre is emelkedhet. A vérnyomás kb. 30-50 higanymilliméterrel szintén emelkedhet.
Az orgazmus után a szívritmus, a vérnyomás és légzés ritmusa visszatér a nyugalmi állapotnak megfelelő szintre.

Mindezek a reakciók normálisak a szexuális élet során. Azok az emberek, akiknek szívinfarktusuk vagy szívműtétük volt, a szexuális izgalomra ugyanúgy reagálnak, mint mások.
 
Nemi élet a szívinfarktus vagy szívműtét után
 
A szívbetegek szexuális érdeklődését olyan tényezők befolyásolhatják, mint:
  • az életkor
  • a párkapcsolat hossza
  • a betegséget megelőző, korábbi szexuális élet
Általában mind a férfiak, mind a nők néhány hónapon belül újrakezdik a nemi életet a szívinfarktus vagy szívműtét után. A legtöbben olyan gyakran élnek nemi életet, mint azelőtt. Ugyanakkor a felgyógyulást követően néhányan kevésbé aktívvá válhatnak. Ez az idegesség, depresszió vagy a szexuális vágy hiányából adódhat. Ezeken a problémákon elsősorban szaktanácsadás segíthet.
 
Amikor a beteg felépül egy szívinfarktus után, fokozatosan újra kezdheti a teljes nemi életet. Ahogy magabiztosabbá válik, nyugodtabbnak fogja érezni önmagát és társát is.
 
A szeretkezés kicsivel több energiát emészt fel, mint az átlagos egyéb fizikai tevékenységek. Így az orvosa javasolhatja, hogy várjon a szexuális élet újrakezdésével, amíg fizikailag erősebb lesz. A legtöbben képesek újra kezdeni a nemi életet körülbelül 4-6 héttel a szívinfarktus és 3-5 héttel a szívműtét után. Ha a nemi élet során szívpanaszok lépnek fel, tájékoztassa orvosát.
 
Mikor célszerű tartózkodni a szexuális élettől?
 
A szívbetegségek többségében a szexuális élet nem ellenjavallt. A szexuális aktivitás csak az igen magas szív- és érrendszeri kockázatú betegségek esetében kerülendő. Igen magas kockázatúnak tartják a következő betegségeket: szívelégtelenség legsúlyosabb, előrehaladott formái; súlyos (életveszélyes) ritmuszavarok; igen magas (gyógyszerrel sem kontrollálható) vérnyomás; közelmúltban (2-4 héten belül) lezajlott infarktus vagy szélütés; koszorúérbetegség legsúlyosabb formái (melyek gyógyszerrel nem vagy csak nehezen kontrollálhatóak). Ugyanakkor tudni kell, hogy megfelelő életmódi, gyógyszeres és egyéb kezeléssel a szív- és érrendszeri kockázat csökkenthető. Például infarktust követően a tilalom csak ez első 2-4 hétre vonatkozik, és ha a beteg egyébként jól érzi magát a szexuális aktivitás megengedhető. A koszorúér szűkületeket az esetek többségében jól lehet kezelni katéteres terápiás beavatkozásokkal (ballontágítás, stentelés) vagy koszorúér műtéttel. Tehát ha valaki az igen magas kockázatú csoportba tartozik, ez nem jelent feltétlenül végleges állapotot.

Tudni kell, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegek többsége az alacsony vagy közepes kockázatú csoportba tartozik, ahol a szexuális aktivitás megengedhető. Célszerű orvosával tisztáznia a rizikó (kockázat) besorolását és megbeszélnie betegsége részleteit, mielőtt újra elkezdi a szexuális életet.

Támpontok a szexuális élet újrakezdéséhez
 
Ezek a támpontok segíthetnek Önnek és társának, hogy visszatérhessenek a normális szexuális élethez:
  • Válasszon olyan időpontot, amikor mindketten pihentek és nyugodtak. A legjobb időpontok a nemi együttlétre egy pihentető éjszakai alvás után, vagy a nap során, szundikálást követően.
  • A szexuális élet megkezdése előtt a főétkezést követően legjobb 1-3 órát várni. Ez a várakozás lehetővé teszi az étel megemésztését. Mint más fizikai aktivitás, az emésztés is több vért igényel. Amikor sok vért használ el az emésztéshez, a szívének erősebben kell dolgoznia, annak érdekében, hogy vért juttasson el más tevékenységekhez, amelyek szintén vért igényelnek.
  • Válasszon ismerős, békés helyet, ahol nem fogják megzavarni.
  • Potenciát (erekciós képességet) javító szert csak akkor szedjen, ha erre ténylegesen szüksége van.
Szívinfarktus vagy szívműtét után az emberek több mint 75%-a nem változtat az előjátékban játszott szerepén vagy a szexuális pozíciókon. Néhány szívbetegnek kényelmesebb, ha a szexuális élet közben alul helyezkedik el. Ugyanakkor mégis kényelmetlennek érezheti ezt a pozíciót a szívműtét utáni műtéti hegek miatt. Ha így van, forduljon az oldalára szembe a társával vagy háttal a társának. Ezekben a helyzetekben kevesebb nyomás nehezedik a mellkasfalra és könnyebbé válik a légzés.
 
Ha kevés a levegő (nehéznek találja a légzést), Ön és társa ülő helyzetben is megkísérelhetik a szexuális életet. Legjobb ilyen esetekben alacsony széket használni, hogy mindkettőjük talpa teljesen a padlón nyugodjon. Az orális közösülés nem terheli túlzottan a szívet és az érrendszert. Amennyiben nem képes nemi aktusra, jó lelki kapcsolatot alakíthatnak ki úgy is, ha megölelik és/vagy megsimogatják egymást.
 
Elképzelések és félreértések
 
Sokféle elképzelés van a szexualitásról és a szívbetegségről, amely félelmet okozhat és lassítja a gyógyulást. Íme néhány tévhit és igazság:
 
Tévhit: A férfiak és a nők 50 éves korukra impotensekké válnak. A szívbetegség mindig impotenciával és a szexuális erő elveszítésével jár.
Igazság: Az idősebb férfiaknak lassabban lehet erekciójuk, de gyakran hosszabb ideig képesek a szexuális életre, mint a fiatalabb férfiak. A klimax után a nők még mindig tudják élvezni a nemi együttlétet. Ennek részben az is lehet az oka, hogy nem kell a terhesség miatt aggódniuk.
 
Tévhit: A szívinfarktus után folytatott nemi aktus gyakran hirtelen halált okoz.
Igazság: Szerencsére ez a jelenség igen ritka. Általában akkor fordul elő, amikor valaki házasságon (vagy a rendszeres kapcsolaton) kívüli viszonyba bonyolódik. A házasságon (fix kapcsolaton) kívüli szexuális élet több stresszel, izgalommal járhat (jó teljesítmény bizonyítása egy új partnerrel szemben; gyakran ismeretlen, új környezet stb.).
 
Tévhit: Az alkohol nagymértékben serkenti a szexuális késztetést.
Igazság: Kis mennyiségű alkohol valóban segíthet a feszültség, a félelmek és a bűntudat csökkentésében. Ugyanakkor nagy dózisban az alkohol inkább kábító-bódító szer. Többet ronthat a teljesítményén, mint azt gondolná. Az alkohol hosszú távú hatásai szintén súlyosak. Az impotens alkoholisták sokszor még akkor sem gyógyulnak ki az impotenciából, ha a rendszeres ivást abbahagyták.
 
Tévhit: A nőknek szánt női nemi hormonok (ösztrogén terápia) növelik a szexuális vágyat.
Igazság: Az orvosi tanulmányok nem igazolták, hogy az ösztrogének növelnék a nők nemi vágyát. Ugyanakkor, ezek a hormonok nedvességet termelhetnek a hüvelyben és megkönnyíthetik a szexuális életet.
 
Tévhit: Ha mellkasi fájdalom fordul elő a szexuális élet során, örökre tartózkodni kell a nemi aktustól.
Igazság: A szexuális aktivitás során fellépő mellkasi fájdalom csak ritkán jelent komoly okot ahhoz, hogy teljesen fel kelljen hagyni a szexuális élettel. Ajánlható, hogy ilyenkor nitroglicerint (szopogatós tablettát) helyezzen a nyelvére, 15-20 perccel a szexuális élet előtt. Ez segítheti a szív munkáját és kivédheti a mellkasi fájdalom jelentkezését. Ne szedjen nitroglicerint, potenciát (erekciós képességet) javító gyógyszerekkel együtt.
 
Tévhit: Az impotencia (erekciós képesség csökkenése) végleges állapot és lehetetlenné teszi a szexuális életet
Igazság: A csökkent erekciós képesség nagymértékben javítható gyógyszeresen és a harmónikus szexuális élet helyreállítható.
 
Tévhit: A merevedési zavar kezelésére való gyógyszerek nem biztonságosak
Igazság: A biztonságot illetően a legtöbb adat az elsőként kifejlesztett Viagrával áll a rendelkezésre. Ezzel a gyógyszerrel több ezer férfi bevonásával, több mint száz klinikai vizsgálatot végeztek, ami igazolta a gyógyszer hatékonyságát és biztonságosságát. Továbbá, az elmúlt évtizedben, a gyógyszerfogyasztási statisztikai adatok szerint, több tízmillió férfi szedte már ezt a készítményt, és a kezelés biztonságosan visszaadta a kiegyensúlyozott szexuális élet lehetőségét.