Sajtószoba I Adatvédelem I Impresszum
Betegségek
KÖVESSEN MINKET FACEBOOK-ON!HIRDETÉS
LEGFRISSEBB HÍREK
2011.11.30
Utolsó állomásához érkezett a Szívhang program. Az országjáró körút idén a Katona József Színházban ért véget, ahol a Magyar Kardiológusok Társasága szervezésében a művészek és dolgozók ingyenes szív- és érrendszeri kockázatfelmérésen vettek részt. A színészek ezzel is meg szeretnék mutatni mindenkinek, hogy különösen a mai rohanó világban még nagyobb figyelmet kell fordítani az egészség megőrzésére.
2011.10.14
Lassan a végéhez érkezik a Szívhang program országjáró körútja. Utolsó előtti állomásán, a Miskolci Nemzeti Színházban tett látogatást a kezdeményezés, ahol a Magyar Kardiológusok Társasága szervezésében a művészek és dolgozók ingyenes szív- és érrendszeri kockázatfelmérésen vettek részt. A vizsgálatok révén a színészek nagy lépést tettek saját egészségük megőrzése érdekében, de a program révén egyúttal a lakosságnak is példát mutathattak.
 
2011.10.10
Országjáró körútja következő állomásaként a Miskolci Nemzeti Színházba látogat a kezdeményezés, ahol a színházi dolgozók vehetnek majd részt ingyenes szív- és érrendszeri rizikófelmérésen.
KIEMELT TÁMOGATÓINK
MKt
Richter
TÁMOGATÓ PARTNEREK
MÉDIAPARTNEREK
patika webbeteg.hu
RTL Duna
Medical tribune Rendelő Magazin
Családi Lap Videoklinika
Echo
Betegségek > Hypertonia
HYPERTONIA – MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉG
 
Mi is az a magasvérnyomás betegség?
 
A hypertonia, magasvérnyomás betegség a civilizált, iparilag fejlett országok felnőtt lakosságának 15-20%-át, Magyarországon kb. 150-200 ezer embert érintő népbetegség. A hypertoniában szenvedő beteg vérnyomása magasabb, mint a normális. A magas vérnyomás sokszor panaszokat sem okoz, a hypertonia "alattomos ellenségként" csap le áldozatára, nem kezelése végzetes kimenetelű lehet. A leggyakoribb panaszok (fejfájás, szédülés, fülpattogás/zúgás, látászavarok) már kialakult szervi károsodások jeleként mutatkozhatnak.
 
Vérnyomásnak nevezzük azt a nyomást, amely a szív összehúzódásakor az érfalra hárul.
 
A szisztolés vérnyomás a szív bal kamra összehúzódásakor létrejött csúcsvérnyomásérték. A kamra elernyedésekor mérik a diasztolés vérnyomást. Kórosnak akkor tekinthető, ha ez az érték 140/90 Hgmm felett van. (Optimális vérnyomásról beszélünk 120/80 Hgmm alatt, míg a két határ közé eső értékek normálisnak tekinthetőek). Két magas vérnyomású beteg állapota különböző súlyosságú lehet, az emelkedett vérnyomás értéke és az általa okozott szövődmények alapján választja ki a kezelőorvos a beteg számára ideális nem-gyógyszeres és/vagy gyógyszeres kezelést.

Amennyiben kíváncsi arra, hogy az Ön vérnyomás-értéke melyik kategóriába tartozik, itt könnyen megtudhatja.
 
Melyek a magas vérnyomás kialakulásának okai?
 
A magas vérnyomás kialakulásáért felelős fő okot rendszerint nem lehet kimutatni, több tényező együttes hatása eredményezi a hypertonia létrejöttét. Ilyenkor eszenciális hipertóniáról beszélünk. A hypertoniások 10%-ában azonban meghatározható az a tényező, amely felelős a tartósan magas vérnyomásért. Ezek a betegek úgynevezett szekunder vagy másodlagos hypertoniában szenvednek.
 
A magasvérnyomás betegség kialakulására hajlamosító tényezők:
 • Örökletes hajlam (egyes családokban halmozottan fordul elő kórosan emelkedett vérnyomás)
 • Helytelen táplálkozás
  • Túlzott sóbevitel (erősen sózott ételek): A sóbevitel érszűkítő anyagok felszabadulását okozza szervezetünkben, emellett víz-visszatartással fokozza a keringő vérmennyiséget.
  • Túlzott koleszterin- és zsírfogyasztás: Elősegíti az érelmeszesedés kialakulását, az erek fala merevebbé válik, elmeszesedik, a keringési ellenállás fokozódik.
  • Kalciumban gazdag, magnéziumban szegény táplálkozás: Pontos okát nem ismerjük, de kimutatták, hogy a kalciumban gazdag, magnéziumban szegény táplálkozású emberek körében gyakoribb a magas vérnyomás.
 • Csökkent testmozgás
 • Túlsúly
 • Stresszes életmód
  A pihenés hiánya az ún. szimpatikus idegrendszer fokozott működését váltja ki. Az idegfeszültség hatására emelkedő vérnyomás normális jelenség, de ha ez tartóssá válik, a vérnyomás magasabb értékre "áll be".
 • Alkohol
  Az alkohol kis mennyiségben fogyasztva (napi 1-2 dl bor) nem emeli a vérnyomást. A vörösbor ilyen mennyiségben még kedvező is lehet a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulására. De igen veszélyes már a napi 2 üveg sör, 1/2 liter bor, 1 dl tömény ital rendszeres fogyasztása.
 • Dohányzás
  A füstben lévő nikotin emeli a vérnyomást és ne feledkezzünk meg a dohányzás rákkeltő hatásáról sem. Ma már tudjuk, hogy a dohányzás legalább olyan veszélyeket rejt magában, ha nem többet a passzív dohányosokra (akik egy légtérben kénytelenek elviselni mások egészségtelen szokását), mint akik művelik.
 • Túlzott kávéfogyasztás
  A kávé kis mennyiségben (napi 1-2 kávé) csak az arra érzékenyekben vált ki vérnyomásemelkedést. A nagyobb mennyiség (napi 4-5 kávé) egészségtelen, nem csak a hypertonia kialakulása miatt, de más betegség előidézője is lehet.
 • Életkor
  Idősebbekben (65 év felett) gyakoribb a tartósan magasabb vérnyomás.
Melyek lehetnek a magas vérnyomás szövődményei?
 
A vérnyomás emelkedése károsítja az érrendszert, megváltozik az ér felépítése és így az életfontosságú szervek vérellátása csökkenhet. A szívizom vérellátási zavarai miatt ritmuszavarok, szívizomelhalás (miokardiális infarktus), a csökkent szívpumpa miatt szívelégtelenség alakul ki. Az agyi erek megrepedhetnek (agyvérzés), az érelmeszesedés területén vérrög képződhet (thrombosis), az agyszövet elhalhat (agylágyulás). Tönkremehet a vese állománya is. A szervezetben képződő salakanyagok felhalmozódása veseelégtelenséghez vezet. A szemfenéki érelváltozások olyan mértékűek lehetnek, hogy akár vakság is keletkezhet.
 
Hogyan előzhetjük meg a hypertonia kialakulását?
 • Testsúlycsökkentéssel, az ideális testsúly elérésével
 • A helyes táplálkozási szokások kialakításával
 • A dohányzás abbahagyásával
 • A rendszeres alkoholfogyasztás csökkentésével
 • Rendszeres testmozgással, napi 15-20 perces könnyű tornával, napi 1 óra sétával, vagy hetente háromszor végzett 40 perces testmozgással
 • Rendszeres időközönként vérnyomásméréssel  
Ma már elérhető áron kaphatunk olyan digitális kijelzésű vérnyomásmérőt, amellyel bárki könnyen tud megközelítőleg pontos vérnyomásértékeket mérni. De ne feledjük, a legjobb vérnyomásmérő sem helyettesítheti az orvost!