Évente több százezer ember hal meg a túl sok munkaóra miatt

A túlmunka következtében 2016-os adatok szerint 745 ezer ember halt meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint a túl sok munkaóra miatt évente több százezren halnak meg. A túlmunka következtében 2016-os adatok szerint 745 ezer ember halt meg sztrók vagy valamilyen szívelégtelenség miatt. A globális felmérés szerint a Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceáni térség nyugati részén élők a leginkább érintettek.A tanulmány készítői szerint azok, akik heti 55 órát vagy annál többet dolgoznak, 35 százalékkal nagyobb eséllyel kapnak sztrókot, és 17 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg valamilyen szívelégtelenség miatt, mint azok, akik heti 35-40 órát dolgoznak.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a túlmunka áldozatainak háromnegyede középkorú vagy idősebb férfi volt. Ehhez hozzátették, hogy a túl sok munka okozta halál sokszor csak évekkel, de akár évtizedekkel később következik be.

Bár a tanulmány nem terjedt ki a járványidőszakra, a WHO szerint a helyzet csak romlott a járvány kezdete óta a távmunka miatt, mivel így sokan hajlamosak több időt eltölteni a munkával. A WHO szerint több országban 10 százalékkal nőtt a munkaórák száma a lezárások alatt. (BBC)

Forrás: 444

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.