Szívbetegség: így maradhat rejtve akár évekig is

Még mindig a szív- és érrendszeri betegségek miatt halnak meg a legtöbben a világon.

A legtöbben tisztában vagyunk az egészséges életmód szabályaival, ennek ellenére sok olyan elterjedt tévhit van a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban, melyeknek még a legtájékozottabbak is könnyen bedőlnek. Lássuk a leggyakoribbakat!

Ismerjük meg a szívbetegség tüneteit!

Sokan úgy gondolják például, hogy a magas vérnyomásnak vagy a magas koleszterinszintnek jól látható és érzékelhető tünetei vannak, például az, ha valakinek kipirul az arca vagy kidagadnak az erek a halántékán. A látványos tünetek azonban nem mindig ezekre a betegségekre utalnak, vagy ha összefüggésbe is hozhatóak ezekkel, általában már akkor jelentkeznek, ha már nagyon súlyos a probléma. A magas vérnyomásra és a magas koleszterinszintre egyaránt jellemző lehet, hogy évekig nem is tudunk ezek létezéséről, ezalatt viszont folyamatosan károsíthatják a szervezetünket. Minél korábban sikerül diagnosztizálni ezeket a problémákat, minél korábban kezdjük meg a kezelést, annál jobb esélyeink vannak arra, hogy sokáig megőrizhetjük az egészségünket.

Szintén sok a tévhit a szívroham, illetve az agyvérzés tüneteivel kapcsolatban is: a mellkasi fájdalmat vagy a szapora szívverést a szívroham csalhatatlan jelének tartják, vagy úgy gondolják, hogy a stroke egyik tünete a fejfájás. Valójában azonban a szívroham és az agyvérzés tünetei igen változatosak lehetnek, azok a problémák pedig melyeket egyértelmű jeleknek tekintünk, számos más betegségre is utalhatnak. Akár az életünkbe is kerülhet, ha valamilyen látványosan nagy tünetre várunk! Legyünk tisztában azzal, hogy olyan tünetek is utalhatnak problémára, amelyeket nem kötünk azonnal a szív- és érrendszeri problémákhoz.

Az természetesen igaz, hogy az idősebb korosztály tagjai, a dohányosok vagy a túlsúlyosak nagyobb kockázatnak vannak kitéve, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy másokat ne érinthetnének a problémák! Szintén életveszélyes tévhit, hogy csak a középkorúaknak kell foglalkozniuk a szívük egészségével. A kardiovaszkuláris betegségek megelőzéséhez fontos szokások elsajátítása már gyermekkorban elkezdődhet, és a fiatal felnőtteknek is érdemes rendszeresen részt venni a szűrővizsgálatokon, hogy a betegségek rizikóját növelő tényezőket időben megállapíthassák és kezelhessék.

Az is veszélyes tévhit, hogy csak az idősebbeknek lehet szívrohama vagy éppen agyvérzése. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy valaki azért nem kapja meg a szükséges ellátást, mert fel sem merül annak az esélye, hogy a szívével vagy az ereivel van baj! A kardiovaszkuláris problémák – bár ritkábban ugyan, de – érinthetik a fiatalabb korosztály tagjait, a normál testsúlyúakat is, a nőket és a férfiakat egyaránt!

Forrás: EgészségKalauz

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.