Mítoszok és tények a szívelégtelenségről

A szívelégtelenség súlyos állapot, ahol a szív nem képes olyan a vért megfelelő tempóban keringetni.

Ha valakinek nem pumpál elég vért a szíve, kellemetlenül érezheti magát a fizikai megerőltetés hatására, sőt gyakran akkor is kialakulhatnak tünetek, ha ezeknek látszólag nincs közvetlenül semmi okuk. Ez pszichés terhet is ró a betegekre, így nem csoda, ha a szívelégtelenséggel kapcsolatban sok mítosz is születik. Nézzünk meg pár állítást, hogy tényeken alapulnak-e, vagy csak a népi fantázia szülte őket.

A szívelégtelenség azt jelenti, hogy a szív megszűnik dobogni
Ez egy nyilvánvaló tévhit. Ha a szív megáll, azt az esetek jelentős részében halálnak hívják. A szívelégtelenség akkor jelenik meg, ha a szívizom vagy a billentyűk megsérültek, rendellenesek, és emiatt a szív nem képes úgy pumpálni a vért a testben, ahogyan kellene.

A szívelégtelenség halálos lehet
Ez tény. A szívelégtelenség súlyos állapot, és megrövidítheti az emberi életet. Azonban az orvosokkal való együttműködés, a hatékony kezelések sokat segíthetnek. De elsősorban a helyes életmód megtanulása és betartása könnyítheti meg a betegség elviselését, mert mérsékeltebbé válnak a tüneteket, egyszersmind javulnak az esélyek a hosszabb életre.

A szívelégtelenség gyakori
Mivel jelenleg mintegy 14 millió európai ember szenved szívelégtelenségben, és ez a szám egyre csak növekszik, lehet azt állítani, hogy ez az állapot sajnálatosan gyakori.

A szívelégtelenséget nem lehet kezelni
A szívelégtelenség hosszú távon rosszabbodhat. De ahogy a kiváltó okok, úgy a kezelések is sokfélék lehetnek. Ezek képesek nagyon hatékonyan csökkenteni a tünetek erejét, késleltetni a betegség előrehaladását, az állapot romlását. Mivel minden eset más, a lehetőségekről a legjobb a kezelőorvossal beszélni, aki ismeri az összes körülményt, beleértve a vizsgálati eredményeket.

Aki szívelégtelenséggel küzd, ne eddzen
Éppen ellenkezőleg, aki a szívelégtelenséggel harcol, nagyon fontos, hogy fenntartsa a fizikai aktivitását, gyakorlatokat végezzen, és végigmenjen az edzésprogramján, ami lehet csak egy napi séta. Ugyanakkor fontos megtartani az egyensúlyt a vágyak és a lehetőségek között, azaz a gyakorlatozást nem szabad túlzásba vinni. A megfelelő mennyiségű testmozgás azonban segíthet javítani a véráramlást és enyhíteni néhány tünetet.

A szívelégtelenség szokásos következménye öregedésnek
Ez egy is egy tévhit. Bár a legtöbb szívelégtelenségben szenvedő ember idős, de ebből nem következik, hogy minden idős embernek szívelégtelensége lenne. Ez a hamis logika az előítéletesség vagy a félelmek szolgálója. Ráadásul mielőtt kialakulna ez a nagyon súlyos szív-érrendszeri állapot, sokat lehet tenni a megelőzéséért, feltartóztatásáért. Az orvostudománynak ehhez jó eszközei vannak.

Tilos a szex
Egy kis izgalom és élvezet még annak is jár, akinek rossz a szíve. Az összes többi megfontolásra pedig ugyanaz vonatkozik, ami a fizikai tréningekre. Illetve van egy további pozitív hatás. A szex gyakorlása javíthatja az önbecsülést, és erősítheti a partnerhez fűződő viszonyt. Egy súlyosan beteg embernek pedig a támogatottság tudata és a szerető környezet nagyon fontos.

Forrás: HáziPatika

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.